Roti John

28 08 2009

john

Semalam, saya makan roti john sebagai juadah berbuka dan bersahur. Terhidang di meja makan pada waktu berbuka, ada 5 keping roti john. (Mengapakah ayat ini seperti ayat Yoda?)

Banyak bukan?

Kerana roti john yang saya makan bukannya roti john yang dibeli di pasar malam, sebaliknya roti john buatan sendiri di rumah. Sedap!

Menurut bacaan saya di wikipedia, roti john ini dinamakan ‘roti john’ kerana bahan-bahannya. Nama ‘john’ berasal dari french loaf ataupun Baguette dan sos tomato yang asalnya digunakan oleh orang barat. Semasa zaman penjajahan British, orang putih ini digelar ‘John’ dan dari situlah roti john mendapat namanya.

Ayah dan ibu saya punyai pengalaman 15 tahun menjual roti john. Bermula di pasar malam dan berakhir di bazar ramadhan dua tahun lepas. Kini tidak lagi meniaga disebabkan faktor kekangan tenaga kerja. Doakan kami mempunyai rezeki untuk berniaga tahun depan, kerana sudah ramai yang bersuara, “Mat, kau tak jual roti lagi ke?”, “Kak Nor, dah tak meniaga roti lagi ek?”.

Tetapi roti john di bazar ramadhan sekarang sudah berbeza. Kurang enak. Untuk dapatkan hasil yang terbaik, adunan telur yang digunakan untuk roti john perlu ditambah dengan bawang secukupnya dan digoreng dengan roti perancis (french loaf). Tetapi, pemerhatian saya di bazar ramadhan sekitar JB ini, tiada roti yang memenuhi resepi asal roti john yang banyak ditulis di blog-blog yang menghuraikan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura ini. Mengapa? Bawang tidak dibubuh secukupnya dan roti yang digunakan bukanlah roti perancis, tetapi roti aiskrim yang kecil itu.

Pengalaman saya, selain roti john yang ibu dan ayah saya buat (termasuklah saya, haha!) ialah roti john yang dijual di Kebayan KOMTAR JB, tetapi saya tidak tahu di mana hendak cari semula gerai ini, kerana KOMTAR sudah pun ditutup untuk renovation.

About these ads

Tindakan

Informasi

6 gerakbalas-gerakbalas

28 08 2009
aisya humaira

salam…ali..lama xdgr citer..sdapnye roti john..nnt leh htr kat umah aku sikit..~hajar

Ali : Rumah di mana sekarang?

30 08 2009
anakkawi

order dgn ko la.. hehe

10 09 2009
yan

HAI SY YAN SY NK RASA ROTI JOHN YG SEDAP SEPERTI SY MKN DI MELAKA SY SKRNG BERADA DI TEMERLOH

20 07 2010
siti fairus

Salam. Ali Asyraf, saya ialah anak pakcik yang berniaga roti john di kebayan komtar. komtar masih renovation jadi abah saya sekarang berniaga di foodcourt Pandan JB. jadi, bolehla cari abah saya di sana. dia berniaga sebelah kedai ayam penyet.resipi roti johnnya masih sama. dia letak papan tanda roti john komtar. carilah yer di PANDAN. terima kasih…

5 03 2011
kakteh

salam…saya nak mintak resepi roti john boleh?suami suka sgt makan..tq

20 07 2010
siti fairus

Salam. lupa nak bagitahu kedai roti john komtar di PANDAN dibuka dari jam 5 petang hingga 2 pagi. jemput ke sana dan rasai sendiri kelazatannya. satu belum tentu cukup.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: