Kantin dan Bendera

9 08 2007

Masih ada sedikit masa sebelum bertolak ke UNIMAP…

Saya suka membaca blog saudara Nizam dari UiTM, antaranya termasuklah isu berkenaan program susu sekolah. hmm… tidak banyak yang saya boleh katakan kerana semua maklum tentang perkara tersebut.

Kantin_1
Namun, seperkara yang menarik perhatian saya ialah bukannya isu susu tersebut, namun isu yang tidak pernah digembar-gemburkan oleh semua pihak; Kantin Sekolah. Saya kira, semua mempunyai pengalaman yang sama. Makan mee hoon yang hanya mempunyai seurat dua tauge, nasi goreng yang hanya berwarna tetapi tidak berperisa, mahupun air oren yang diperbuat dpd kordial double lion. Menurut pensyarah saya (Dr Suseela), keadaan ini jauh lebih buruk berbanding di luar negara. Mengambil contoh di AS, makanan yang disediakan jauh lebih berkualiti. Ya, memang tidak dinafikan bahawa harga akan menjadi sedikit mahal, tetapi berbaloi dengan zat-zat yang diperoleh. Kantin sekolah di Malaysia? hmm.. nutrien yang ada barangkali cuma MSG dan pewarna minuman. Mana zat yang diperlukan oleh kanak-kanak? Hatta bilangan karbohidrat kompleks pun gagal dipenuhi. Akhirnya, organ dalaman pelajar sekolah juga yang terawet oleh perisa dan pewarna ini.

Bendera
Sambutan 50 tahun kemerdekaan semakin hampir. Antara lain, tinggal sejam sahaja lagi sebelum saya berangkat ke UNIMAP Perlis untuk menyertai Debat Kemerdekaan 2007. Seperkara yang ingin saya sentuh ialah keadaan bendera yang digantung di lobi Kolej Kediaman ke-10 UM. Sekali imbas, tidak nampak apa-apa yang pelik. Namun, sedarkah bahawa logo UM telah sesuka hati diubahsuai (oleh siapa? Wallahu ‘aklam). Kelakar bukan bendera yang mempunyai logo UM tersebut, tanpa perisai, yang tinggal hanya beberapa garis, beberapa ekor harimau dan sekuntum bunga raya. Apa rasional bendera tersebut dibikin sebegitu rupa? Sangat pelik bukan?

Masa tinggal sedikit… berkemas sekarang..


Tindakan

Informasi

2 responses

6 09 2007
lukachikito

saya suka mak saya ambik tender kantin…mak saya penah ambik tender kantin…saya tau perasaan bila dpt untung..tp mak saya xpnh pk nk untung…dia hny fikirkan kebaikan kanak2 dpt makan makanan yg halal dan berkhasiat…i love my mum~~~~hihi(promote mak sendiri)….n i hope i’ll be like her…i want 2 do everything seikhlasnye…sbb itulah mak saya xde musuh…mak saya sgt baik…hihihi….(ape bende nih????)sekian.

6 09 2007
Ali Asyraf

harap sangat semua pengusaha kantin seperti mak anda…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: