Angkasawan Malaysia

6 09 2007

Baru-baru ini (3/9/07), kerajaan telah mengumumkan kepada sekalian rakyat bahawa sesungguhnya angkasawan pertama akan diumumkan oleh Y.A.B Perdana Menteri.

Sebagaimana biasa, saya bersiar-siar di internet untuk memenuhi masa lapang, lantas menemui beberapa artikel yang menarik untuk dikongsi bersama. Bukannya berniat untuk membuat spekulasi, tetapi agak menarik untuk membuat smart guess tentang siapa yang akan mewakili Malaysia.

Satu artikel dari NASA telah menyebut bahawa pada Oktober nanti, sebahagian peserta Expedition 16 ke Stesen Angkasalepas Antarabangsa (ISS) akan menaiki Soyuz dan berlepas dari Kazakhstan yang mana antara pesertanya ialah Sheikh Muszaphar Shukor dari Malaysia. Maknanya, jikalau artikel ini sahih (kalau tidak sahih, tidaklah ia dipresskan oleh NASA), Dr Sheikh Muszaphar akan menjadi angkasawan pertama Malaysia.

Sozuztma11crew
Bukan sekadar itu sahaja, saya juga telah menemui gambar penumpang Soyuz TMA-11 juga di laman web NASA, yang mana gambar tersebut jelas menunjukkan tiga penumpang termasuklah Dr Sheikh Muszaphar. Sekadar makluman, dua lagi penumpang tersebut ialah Yuri Malenchenko (dari Rusia) dan Peggy Whitson (dari AS, merupakan komander penerbangan angkasa wanita pertama). Walaupun artikel ini bukanlah suatu kenyataan, namun artikel ini dibuat berdasarkan satu conference yang diadakan di NASA.

Maka, saya ingin membuat suatu tekaan, bahawa Dr Sheikh Muszaphar akan pergi ke angkasa lepas, manakala Kapten Dr Faiz Khaleed akan menjadi back-up.

Apa pilihan anda? Apa-apapun, moga bidang Fizik terus berkembang…


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: