Idealis

6 09 2007

Saya ternampak satu poster (poster ke?) yang ditampal (pastinya tanpa kebenaran) di perhentian bas di hadapan perpustakaan utama UM.

Jelas kelompok yang memperkenalkan diri mereka sebagai weloveum ini telah memulakan kempen risalah pilihanraya kampus (PRK) lebih awal lagi. Belum pun terdengar bilakah pilihanraya ingin diadakan, tindakan awal baik pihak-pihak berkenaan telahpun bermula. Saya sendiri, sering melawat laman web Harakah dan Idealis Mahasiswa di mana perang PRK tidak pernah berkesudahan.

Saya juga sempat berbual-bual dengan rakan-rakan tentang PRK dan rata-rata mempunyai pendapat dan pilihan masing-masing, baik Aspirasi, Gagasan dan sebagainya. Tidak sekadar berbual-bual, ramai mengecam diri saya kerana mereka melihat diri saya sebagai golongan yang tidak berpendirian. Saya tekankan di sini bahawa, pendirian saya adalah dengan mereka yang mempunyai idea saranan yang baik serta keinginan yang kuat untuk mengadakan sesuatu (rujuk kamus dewan).

Kembali kepada kenyataan asal saya tentang poster yang saya jumpa di perhentian bas tersebut, jelas-jelas mereka merupakan golongan yang melaung-laungkan hak mereka sebagai mahasiswa yang mendokong demokrasi, namun gagal memahami perjuangan mereka yang sebenar. Sebagai contoh paling mudah, kedangkalan mereka memilih moto perjuangan sendiri menunjukkan mereka bukanlah golongan yang berfikir panjang, namun asalkan moto sedap dilaungkan, itulah yang dipilih.

Apakah moto mereka? Hidup mahasiswa beridealisme! Lebih kurang begitulah propaganda yang dicetak. Mungkin pada pandangan akal mereka, Idealisme membawa pengertian mempunyai idea yang baik untuk disarankan (merujuk kepada istilah Gagasan yang membawa maksud yang sama). Namun, hakikat yang sebenar merujuk kepada pengertian Idealisme berdasarkan kamus dewan adalah :

idealisme 1. sifat (sikap atau perbuatan) melihat atau mencita-citakan sesuatu dalam bentuk yang ideal, sifat (sikap, cita-cita, dsb) menghasratkan yg unggul (yg sempurna) 2. hasrat atau cita-cita yg unggul tetapi tidak realistik (tidak berkemungkinan tercapai atau menjadi kenyataan), hasrat atau cita-cita yg lebih merupakan impian 3. aliran (penulisan, seni) yg bersifat impian atau khayalan (dgn memaparkan keunggulan, kesempurnaan, keindahan, dsb) yg berlainan sama sekali drpd kenyataan

Maka sahabat-sahabat sekalian, bersedia untuk memilih?


Tindakan

Informasi

One response

6 09 2007
MAISARAH

ehm…when i read this the 1st person that cross my mind is som1 that i think u know ali..hehe….ehm..ade byk betul ape yg awk tulis ali..i agree with some term..uhhhu…
n u end with question..sy pun nk jg la…ali…” bila n dating same??…” nk borak2….huhuuh…miss u ali…hhehee

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: