PRK semakin hampir, kita semakin terpinggir

18 09 2007

Tahun ini masuk tahun ke-4 pengajian saya di Universiti Malaya dan kali ke-4 jugalah saya melalui pilihanraya kampus (PRK).

Adakah melampau untuk saya katakan bahawa perbalahan politik dalam PRK telah menyebabkan kita terbahagi and akhirnya terus terpinggir? Saya rasakan tidak. Saya sedih melihatkan orang lain boleh bekerjasama untuk kebaikan bersama. Namun, perbalahan sesama sendiri ini saya lihat merugikan kita.

Ambil contoh dua pihak di Universiti Malaya (yang terang-terangan melanggar undang-undang PRK) iaitu Aspirasi dan Pro-Mahasiswa (a.k.a Gagasan). Acapkali kita dengar, perpecahan sesuatu bangsa akan meruntuhkan  bangsa itu sendiri. Namun, hakikatnya perit untuk diterima. Aspirasi dan Pro-Mahasiswa adalah kumpulan dominan Melayu. Dua kumpulan ini mempunyai titik persamaan yang begitu jelas; Islam dan Melayu.

Persoalannya, apakah titik persamaan ini tidak boleh dibentuk untuk menyatukan Islam dan Melayu demi kebaikan bersama? Adakah wajar meletakkan perbezaan pendapat, fahaman dsb sebagai suatu sempadan untuk membentuk perpaduan di kalangan kita?

Saya kira, sudah tiba masanya, undang-undang PRK ditegakkan oleh semua pihak; tiada calon bertanding atas nama kumpulan tertentu. Sudah tiba masanya juga untuk kita bergabung atau sekurang-kurangnya mempunyai kerjasama dan penyatuan yang kuat demi kebaikan semua.


Tindakan

Information

6 responses

18 09 2007
NuRuL 'IzZaH

tetap suka pilihanraya di matrikulasi.. bebas n tidak bpuak..

19 09 2007
WaN HiDaYaT

Salam asyraf…ingat tak ingat tak tahu lah…selamat berpuasa dan selamat beramal ibadat…just want to inform u that i’ve link ur blog url in my chronicle….KHAS-Fellow Debaters

check here:
http://www.wanhidayat.blogspot.com

5 10 2007
MAISARAH

i jus like the way i think…bapak ortodoks nye aku ni..huhuh…

16 10 2007
Nizam

Dalam perlembagaan, Melayu itukan Islam?

Sudah-sudahlah.

Bersatulah semua!

19 10 2007
helmi riza

ahhh…masuk pilihan raya menyusahkan rumate jer.. wahahahahahaha

27 10 2007
oTeL

jgn join dah !!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: