Runut bunyi asal, skor muzik filem. Saya seorang sahaja ke?

26 10 2007

Baru lepas belek blog favourite, ada terbaca entri tentang ulasan filem. Tiba-tiba terlintas di fikiran tentang suatu kegemaran saya yang rasanya jarang (bukannya tiada) dikongsi dengan orang lain, iaitu mendengar runut bunyi asal (Original Sountrack (OST) kalau dalam bahasa antarabangsanya) ataupun skor muzik daripada filem. Sekurang-kurangnya, blog ini terisi, tidak terbiar macam Plaza Rakyat sebelah Puduraya. Haha.

Johnwilliams
Entah bila bermula kegemaran ini, saya pun tidak pasti. Walau gemar sekalipun, saya agak memilih juga dalam mendengar OST ini. Setakat ini, paling digemari adalah hasil kerja John Williams (Star Wars, Harry Potters dsb, banyak sangat!), Patrick Doyle (Harry Potter 4, Eragon), Howard Shore (The Lord of The Rings) dan berbagai lagi. Namun, bak kata Ramli MS (sudah lupa BiPop keluaran bila), entah bila filem Malaysia mampu untuk mempunyai skor muzik yang dimainkan oleh orkestra. Yalah, belanja mahal untuk pasaran yang kecil, siapa sanggup kan?

Oh ya, cubalah juga dengar-dengar koleksi lagu-lagu kartun Disney yang cukup asyik didengar seperti A Whole New World (Aladdin), Beauty and The Beast, Can You Feel The Love Tonight (The Lion King), Colours of The Wind (Pocahontas), Reflection (Mulan), If I Didn’t Have You (Monsters Inc) dan berbagai lagi. Walau sekadar dari cerita animasi, namun saya kira setanding dengan lagu My Heart Will Go On (Titanic) atau sekurang-kurang lagu My Heart (Heast OST).

Saya seorang sahaja ke? Kepada semua, kalau rajin, dengarlah sama ya! (Kasihan roomateku yang kadangkala terpaksa mendengar gesekan biola dan tiupan brass yang tiada penyanyinya, haha!)


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: