Internet : Ruang kempen yang demokratik

28 02 2008

Seperti biasa, untuk pilihanraya ini, semua parti sudah memulakan kempennya. Parti BN sudah menggerakkan jentera seluruh negara, BA juga tidak kurang dengan manifestonya, Nenek Maimun sendiri telah menempah poster, cuma belum digantung sahaja.

Rata-rata ahli masyarakat mengakui bahawa kempen pilihanraya tidak adil. Ya! Saya akui. Parti pemerintah begitu berleluasa menggunakan media perdana seperti TV dan akhbar untuk berkempen, sedangkan parti lain tidak. Besar terpampang di akhbar tentang undilah BN. Namun, jika melihat dari perspektif lain, saya suka design kempen BN di suratkhabar-suratkhabar. Cantik!

Maka, untuk lebih adil, semua orang pada tahun ini berlumba-lumba berkempen melalui internet. Masa ini, semua parti sudah mempunyai domain sendiri seperi http://bn2009.org.my/ atau http://pru12.pas.org.my/. Yang lain-lain saya tidak mahu senaraikan di sini. Kebanyakan calon juga sudah mempunyai blog sendiri sebagai tempat untuk berkempen.

PRU12 BN

PRU12 PAS

Kalau hendak menjadi pengundi bijak, layarilah internet untuk memperoleh maklumat ya!


Tindakan

Information

8 responses

29 02 2008
som1

ehm…sape2 yg xdaftar mengundi lg tu…..tunggu la utk next election k….uhuu

29 02 2008
Masy2k

TAHNIAH “AYUL” x rugi tenaga ayah anda membebel tentang pilihanraya. Mungkin anda berada di pentas yang lain pula pada senario akan datang dan tidak lagi sebagai penyalor maklumat

Ali : Adakah anda mahu “Ayul” terlibat dengan politik?

29 02 2008
som1

perlu kah anak dan ayah masing2 tidak mahu dikenali..huhuu

Ali : Berapa ramai dalam Malaysia yang parents die tgk blog anak? Sila jawab sket…

29 02 2008
som1

x nk jwp…sbb dh ade jwpn…cube tanye soalan yg belum ade jwpn lg?? gedikzzzzz

29 02 2008
penamaya

eh…. dah jadi ruang chat ‘pasangan’ pulak ker nie ? huhu.

29 02 2008
Masy2k

Contrary to head on assault the element of suprise and stealth do help in battle. Someday, somehow or rather some1 will learn

Selamat pengantin baru some1

Ali : Haha! Comment ni perlu 2 minit juga untuk difahamai. Persoalannya, perlu ke Selamat pengantin baru tu?

29 02 2008
Masy2k

Pengarah Pejabat Pilihanraya
Pengurus Pilihanraya
Ahli-Ahli Suruhanjaya Pilihanraya

adalah antara mereka-mereka yang terlibat dalam pilihanraya akan tetapi tidak semestinya terlibat dalam politik. Agak sempit jugak daya pemikiran Joe Jambul 2 ek.

Ali : Sekarang ini, semua benda ada politiknya, even SPR. Betul tak? Mungkin KTM sahaja yang terlibat dalam p’raya tetapi tidak terlibat politik.

1 03 2008
romantiza

betul…dalam internet je yang ssaorang tu bebas meluahkan rasa x puas hati pade pemimpin2 kerajaan dan tersiar …korang ingat kalau dalam tv/radio mahu ke di siarkan?????sampai tue la lu…selagi kerajaan tu di bawah BN….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: