Dangkal

7 03 2008

Dangkal. Ya! Itu yang sewajarnya untuk satu berita di Utusan hari ini.

Letak kereta di Kota Bharu RM1 sejam termahal di Malaysia

KOTA BHARU 6 Mac – Kerajaan Pas Kelantan mengakui kadar bayaran letak kereta RM1 sejam yang dikenakan Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) adalah yang termahal di negara ini termasuk melebihi kadar di kawasan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan bagaimanapun berkata, penduduk Kota Bharu lebih beruntung daripada warga Petaling Jaya kerana mereka tidak perlu membayar tol untuk ke bandar.

“Betullah Petaling Jaya hanya kenakan bayaran pakir 80 sen sejam tapi orang di sana kena bayar tol sampai RM3. Lepas itu, nak makan mee sup semangkuk RM3.50.

“Tapi kita di Kota Bharu, boleh lagi makan nasi sup RM2 saja. Kita bayar letak kereta RM1 sejam, naik atas pasar nak beli apa masih murah, sayur kangkung seikat 50 sen saja, negeri lain sudah RM2,” katanya.

Takiyuddin berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyerahan Memorandum Persefahaman (MoU) Lot Bazar Tok Guru yang dirasmikan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di pekarangan Arked MPKB di sini hari ini.

Barisan Nasional (BN) Kelantan dalam manifesto yang dilancarkan Sabtu lalu menawarkan penurunan kadar bayaran letak kereta MPKB dari RM1 kepada 50 sen sejam.

Selain itu, BN juga menjanjikan mana-mana lorong di sekitar bandar ini yang sempit gara-gara kewujudan petak letak kereta akan dihapuskan.

Sebagai perbandingan, kadar bayaran letak kereta yang dikenakan Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu hanyalah 10 sen untuk 10 minit atau 60 sen sejam.

Dalam manifestonya, BN Kelantan juga menawarkan untuk menghapuskan cukai bandar yang tertunggak selain merangka satu skim cukai baru yang lebih kompetitif.

Sementara itu, Takiyuddin dalam ucapannya mencabar BN menurunkan kadar bayaran letak kereta kepada 50 sen sejam di negeri-negeri yang dikuasai parti itu dahulu sebelum mencadangkan kadar tersebut di Kota Bharu.

Selama ini akhbar berkempen khas untuk BN, namun artikel ini berkempen mendedahkan kedangkalan BN. Sekadar bandingkan harga letak kereta? Haha! Rasanya, harga letak kereta di mana-mana pun mahal. Di KL, RM5 sekali masuk. Harga standard yang lain, RM1.60/jam untuk metro parking. Itupun BN hendak gunakan ke sebagai bahan kempen?

Harga sayur yang seikat 50 sen, tidak mahu jadikan tajuk?

Selamat mengundi kepada semua!


Tindakan

Informasi

5 responses

7 03 2008
kudozu

wat the heck??!!

7 03 2008
nisdasyarfini

haha.. nak freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee untuk parking plezzzzzz..

7 03 2008
arbaktun

huhuhu..
ulasan yang perlu dipertimbangkan
dan seratus peratus bersetuju..
nasi ayam di kelantan rm 2.50- rm 3.00
nasi ayam di kuantan mencecah rm 3.50 – rm 4.00 siapa nak jawab tuh..

Ali : Nasi Ayam The Chicken Rice Shop lebih mahal, kan?

7 03 2008
rastom

Alor setar baru tadi kena bayar $2 untuk satu jam hehe

Ali : Di MidValley murah pula! RM 1 untuk 3 jam…

8 03 2008
kipp

Tanya itu sami vello la pasal letak tol mahal-mahal. Dah jadi dangkal! huhuhuuhuh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: