Datuk Shahrir Samad kembali…

18 03 2008

Ya! Hari ini Pak Lah mengumumkan kabinet baru beliau. Sebagaimana biasa, kita dapat melihat muka baru diperkenalkan dan muka lama yang digugurkan. Setelah beberapa menteri gugur dalam pencalonan, seterusnya gugur dalam pertandingan (pilihanraya), sudah tentu pengumuman ini menarik perhatian kita.

Datuk Seri Rafidah Aziz, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad, Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, Datuk Dr. Abdullah Md. Zin dan Datuk Seri Azmi Khalid adalah antara yang digugurkan.

Paling saya tertarik, perlantikan Datuk Shahrir Samad sebagai penjaga harga barang yang baru (Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna). Tahniah Datuk!

Shahrir

Bagi saya, perlantikan ini tepat! Datuk Shahrir perlu untuk berada semula dalam kabinet setelah sekian lama menjadi pemerhati. Malah tidak keterlaluan jikalau saya katakan bahawa beliau perlu juga diberi tugas dalam Badan Pencegah Rasuah dalam usaha membanteras rasuah dan membentuk integriti.

Namun, generasi baru tidak berapa kenal Datuk Shahrir. Kenapa? Kali terakhir beliau memegang jawatan dalam kabinet adalah pada tahun 1986.

Beliau pernah meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen JB dan bertanding semula atas tiket bebas dalam pilihanraya kecil parlimen JB pada tahun 1988 yang mana menyaksikan beliau menang mengalahkan calon BN dan Pesiden PRM (Allahyarham Razak).

Akhirnya, pada tahun 1990, beliau menyerahkan kerusi parlimen Johor Bahru kepada Datuk Seri Khaled Nordin dan menyepi daripada dunia politik sehinggalah bertanding semula di parlimen Johor Bahru pada tahun 2004.

Tahun 2006 juga menyaksikan untuk kali ke-2 beliau meletakkan jawatan, kali ini sebagai pengerusi BBC atas isu integriti dalam parlimen.

Kepada menteri yang lain, jadilah seperti beliau. Saya kira, beliaulah antara segelintir ahli politik Barisan Nasional yang mempunyai blog sendiri yang up-to-date, serta laman web khas untuk beliau. Tahniah! Sebab itulah pernah seorang penganalisis memberikan komen ini…

Within BN, Johor Baru MP Datuk Shahrir Samad, of Umno, has perhaps the most committed online presence. He has faithfully, if irregularly, posted entries and news on his weblogs and kept an online itinerary of events since 2006.
Claiming the honour in 2005 of being the only BN leader to maintain a blog, Shahrir has even updated his online journal with pictures taken at the counting centre on Saturday night.

The BN component parties will need many more people with his kind of savvy if it is to make headway in this new world.

Biarlah entri ini kelihatan seperi berkempen untuk Datuk Shahrir. Saya mahu rakan sebaya saya kenal siapakah dia Datuk Shahrir Samad, ahli parlimen Johor Bahru….

Advertisements

Tindakan

Informasi

5 responses

18 03 2008
Pjoyz xXx

Owh.. tq… aku memang x knal dia seblom nih…

Ali : haha… berjaya juga ya!

19 03 2008
arbaktun

hidup Mr. Ali..hehehe…
one of my fav politician..
Datuk Shahrir being discussed here..

19 03 2008
ella

aku pn x knl dia gk.hehehe..bgs laa usha ko ni..

19 03 2008
Y

ehm…ni bukan yan..hahah.ehm..mcm kenal…huhu

20 03 2008
Qayyum

memang salute la datuk shahrir ni

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: