PRU-12 : Bukan sekadar politik negara yang berubah

31 03 2008

Umum mengetahui, PRU-12 banyak memberi impak.

UMNO sedang merangka strategi mengukuhkan semula parti.

BA sedang asyik dilena ‘kemenangan’ sedangkan mereka masih belum menang, namun sambutan di serata negera termasuk blog-blog seolah-olah mereka sudah memperoleh 2/3 majoriti Dewan Rakyat.

Selain lanskap politik negara, saya dapat jangkakan yang lanskap politik kampus juga akan berubah. Silent protest yang dicerminkan rakyat mungkin akan menjalar ke seluruh kampus. UM contohnya, mungkin akan memperlihat pertarungan sengit antara calon-calon. Kepada calon-calon lepas yang masih kelihatan gagal menunaikan manifesto anda seperti laluan berbumbung, debat agung tahunan, tangki air gergasi dsb (lain kali jangan tabur janji yang pelik-pelik), selamatkanlah diri dan kumpulan anda selagi ada masa.

Debat intervarsiti juga mungkin akan memperlihatkan perubahan. Jikalau sebelum ini, kesemua pasukan harus menjaga beberapa sentimen yang bersifat real opposition dalam dewan perdebatan, mungkin selepas ini tidak lagi. Kenangan saya semasa berdebatkan tajuk Demokrasi di Malaysia Semakin Subur yang memaksa saya menjadi real oppostion contoh jelas bahawa ada sesetengah tajuk yang memerlukan kritikan terhadap pihak tertentu.

Perbincangan mahasiswa juga semakin berubah. Kini, semakin ramai yang celik politik. Jikalau dahulu, ada yang tidak tahu tentang simple majority ataupun kepentingan majoriti 2/3, namun sekarang tidak lagi. Malahan, isu perlantikan MB beberapa negeri belakangan ini turut menjadi buah mulut.

Baguslah! Perubahan positif sudah bermula…


Tindakan

Informasi

4 responses

31 03 2008
Pjoyz

Anjakan paradigma sudah bermula… Kepada pendebat senior… Marilah kita bersara… hehehehe

1 04 2008
arbaktun

ERM …kadang kadang tu agaknya pendebat yg senior tu susah sangat nak mem’pencenkan’ diri mereka..idup Pjoyz!

1 04 2008
arbaktun

memang pun baru kini muda mudi mahasiswa and mahasiswa berbicara tentang politik bukan sekadar berbicara soal teknologi & cinta…huhuhu..begitu besar impak PRU…
bangkitlah akan tetapi kekalkan lah keharmonian yg ada…

2 04 2008
Masy2k

sebut pasal ni rujuk perjalanan politik YB Dato’ Shahrir Samad. “Pernah”( was ) menjadi MP Bebas, “Pernah” (was) menjadi Pengerusi Backbenchers kerana ada pendiriannya sendiri disamping akur dan menyokong Organisasi yang diwakilinya. ( agaknya lah )

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: