Pabila Tun Dr M bersuara

6 06 2008

Ramai memberikan respons terhadap kenaikan harga minyak. Ada yang tidak suka, tidak kurang juga yang pasrah pada polisi kerajaan.

Jujurnya, saya sendiri tidak gembira dengan berita ini (walaupun saya tidak mempunyai kenderaan). Kenaikan harga petrol ini akan mempengaruhi segala-galanya; daripada kos pengangkutan kepada harga makanan.

Saya tertarik dengan kenyataan Tun Dr M dalam blognya yang juga turut mengkritik tindakan kerajaan menaikkan harga minyak. Beliau menyatakan tentang isu yang klise, berkenaan keuntungan Petronas dan lebih cantik lagi beliau juga turut menceritakan tentang kenaikan harga kelapa sawit dan sebagainya yang juga turut memberikan pendapatan kepada kerajaan hasil kutipan cukai.

Tun Dr M juga mengkritik tindakan kerajaan untuk mengapungkan Ringgit Malaysia (RM) kerana tindakan ini hanya merugikan rakyat kerana tiada faedah dari segi kos import.  Semasa krisi ekonomi 1997 dahulu, Tun Dr M lah yang mengambil tindakan untuk melakukan tambatan matawang. Ini satu lagi ‘projek’ Tun Dr M yang dihentikan oleh kerajaan.

Kata beliau, tindakan kerajaan terlalu tergesa-gesa. Benar! Ketika Datuk Shahrir mengumumkan bayangan kenaikan harga seawal Ogos, sudah terdengar keluh-kesah di sana-sini. Namun, secara tiba-tiba, PM umumkan kenaikan harga minyak terbesar dalam sejarah negara.

Kesimpulannya, isu minyak memang isu yang sensitif. Kadangkala, rajuk radang kita itu hanyalah berlandaskan emosi dan atas sentimen politik semata-mata, sedangkan krisis dunia kini semakin tidak tertanggung. Zaman selesa dunia sudah lama berlalu. Makanan, minyak, cuaca, keamanan, semuanya perlu kita hadapi dan tangani.

Apa-apapun, salam ulangtahu€n kelahiran ke-11 untuk adik saya, Ariff Asyraf b Mohamed dan rakan saya, Amir Ramzani Borhan (untuk ulangtahun kelahiran ke-23).


Tindakan

Informasi

2 responses

6 06 2008
eyman

Saya juga marah Pak Lah sebab ketuai kabinet yang setuju naikkan RM2.70 seliter. Saya marah Shahrir sebab kata dulu minyak naik lepas Ogos. Saya marah Tun M sebab melajukan pembangunan fizikal hingga kita ingat, penangguhan pembangunan fizikal bererti kita akan mundur.

Kalau nak ikut marah, semua orang saya akan marah termasuk kucing kat rumah yang nak makan whiskas dan bukan lagi tulang.

Masa saya kecil dahulu, apa yang mak masak, itulah yang kami semua makan. Kini, untuk makan malam di rumah pun, ada yang makan nasi, ada yang makan mi, stik atau buah ~ buah kiwi!

Ayam golek tak sesedap KFC. Lempeng tak serangup piza. Pau tak segebu burger. Roti cap kunci dah tak umph, gardenia atau High 5 baru hebat.

Ini baru gaya makan. Belum lagi gaya bershopping. Kenaikan harga petrol kali ini bukan main-main. Saya tak boleh soal orang lain kerana selagi saya menyoal orang lain, saya terlupa masalah sendiri. Tanpa disedari mungkin saya terjerlus dalam ‘denial syndrome!’

Justeru itu, walaupun saya gelabah sebab harga petrol naik, saya kena ubah apa yang saya makan, apa yang saya belanja. Silap saya juga kerana eksyen makan dan berbelanja dengan bergaya. Padan muka aku!

19 06 2008
Cheguman

Satu muhasabah diri yang menarik. Salam persahabatan daripada Demang di waadat.blogspot

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: