Ayam melintas jalan…

19 09 2008

Ada satu blog yang bersawang menarik telah memberikan saya cetusan idea baru.

Why did the chicken cross the road? Soalan ini saya kira semua orang faham, dan mungkin ramai juga pernah dengar. Untuk pengetahuan semua, ini merupakan antara satu koleksi lawak yang popular dalam bahasa inggeris.

Apa yang lawaknya dengan soalan ini? Kerana jawapan-jawapan yang diberikan pastinya tricky, kompleks dan bijak sedangkan jawapan mudah yang paling tepat ialah to get to the other side.

Lawak ini terus berkembang, dengan pengubahsuaian-pengubahsuaian yang sesuai dengan keadaan semasa. Contohnya, jawapan di bawah ini saya petik dari blog Tuan Walid.

Aristotle:
It is the nature of chickens to cross roads.

Bill Gates:
I have just released the new Chicken Office 2000, which will not only cross roads, but will lay eggs, file your important documents, and balance your checkbook.

Karam Singh Walia:
Seperti yang saudara dapat lihat, kelihatan ayam-ayam itu sedang melintas jalan. Mereka bukan sahaja melintas jalan, malah membuang najis di atas jalan dan ini adalah pencemaran yang paling hebat di maya ini. Bapa-bapa dan ibu-ibu ayam haruslah mengambil inisiatif untuk melatih ayam-ayam agar menahan najis sewaktu melintas jalan, sekian saya sudahi dengan………Ayam di jalan di lintaskan; Ayam di reban mati tak makan.

Sammy Vellu:
Ayyooyoo… belakang cerita lain kali, kita sude bikin banyak jembatan, itu ayam musti guna jembatan untuk lintas itu jalan lagi pun kalu itu ayam mau pigi jalan-jalan, beritau sama saya juga, saya bolley buat lebbey banyak toll……..

Wan Kamarudin (edisi siasat):
Ape kejadahnyer ini semua, KL dah jadik reban ayam, mak bapak ayam asyik menganga saje…

Saya ingin berkongsi jawapan-jawapan yang mungkin diberikan oleh ahli-ahli fizik atau saintis terkemuka.

Albert Einstein:
The chicken did not cross the road. The road passed beneath the chicken.

Isaac Newton:
Chickens at rest tend to stay at rest. Chickens in motion tend to cross roads.

Wolfgang Pauli:
There was already a chicken on this side of the road.

Blaise Pascal:
The chicken felt pressure in this side of the road. However, when it arrived on the other side it felt the same pressure.

Werner Heisenberg:
Because I made darn sure it was standing right next to me on this side.

Charles Coulomb:
The chicken found a similar chicken on this side of the road to be repellent.

Max Planck:
It appears to be a white chicken. Sorry, I deal only with black bodies.

Amadeo Avogadro:
What, just one? I deal only with very large chicken numbers.

Willebrod Snell:
I’m not sure, but I did notice that when it stepped onto the road, it changed its direction.

Idea nakal saya, jawapan ini mungkin diberikan oleh Farhan Nor Diyana… (maaf ya Kajol, jangan marah!)

Farhan Nor Diyana:
Memang la ayam-ayam melintas jalan. Takkan la ayam itu hendak kekal di suatu tempat sahaja. Teori ayam ini, siapa yang ajar?

Atau jika Affandy Sutrisno Tanjung menjawabnya

Affandy Sutrisno:
Kita semua harus mendokong aspirasi ayam-ayam ini, jangan sampai dipengaruhi oleh anasir-anasir luar. Chicken is one!

Kalau anda dapat risalah daripada pro-mahasiswa?

Pro-Mahasiswa 1:
Chicken Power! We unite for the chickens, we love chickens.

Pro-Mahasiswa 2:
Kami selaku mahasiswa yang peka akan adakan satu perhimpunan aman bagi memastikan ayam-ayam ini dapat melintas dengan selamat tidak kira di jalan mana sekalipun. Untuk itu, kami akan tubuhkan Gerakan Ayam Melintas Malaysia (GAMM) dan akan menghantar memorandum kepada menteri berkenaan, agar suara mahasiswa ini didengari…

Anda ada idea lain? Tinggalkan di ruang komen ya! Btw, minta maaf kepada yang berkenaan. Bukan niat untuk mempersenda, sekadar bergurau-mesra di bulan mulia. Andai kata ada yang terasa, jangan malu beritahu saya…


Tindakan

Information

8 responses

20 09 2008
kudozu

Entri ini berjaya membuat aku gelak guling2 time tgh stress ni.hahahaxD

Ali : Berilah idea…

20 09 2008
Insan Kerdil

Ha!!!!!!
Duk mengeji kajol yer…

Ali : Bukan mengeji, bukan juga menguji…

20 09 2008
azeyra

hehe…lawak yg kreatif…=)

20 09 2008
mysarah

jawapan lecturer IIC ( sepupu maisarah ):
Becoz ciken stupid..if ciken clever, we don call it ciken…huahua…

jawapan nabila :
sebab ayam tak buta..kalau buta mane bole lintas….

jawapan cik sarah :
sebab sy suke makan ayam…^_^

Ali : Ayam tul la korg nih!

20 09 2008
penamaya

Tersedak ‘Mak Ayam’ ler…..

http://penamaya.wordpress.com

21 09 2008
Pjoyz

aku terasa sbb kemungkinan jawapan dari aku takda. hahahahhaha

22 09 2008
hilman

haha, biasa sahaja baca lawak ini, tapi bila dah masuk nama-nama kontroversi di UM nih, jadi lawak tu lebih ‘lokal’.

hurm, kalau jawapan anwar ibrahim mungkin pasal ayam lompat parti. kalau jawapan pak lah, mungkin pasal ayam nk melintas ‘secara berundur’ lepas didesak MT parti ayam.

haisy.. maaf, tak dapat nk bg proper suggestion. blog sendiri pun tak terupdate dlm time2 pose nih.. hehe

selamat memburu lailatul qadar..

22 09 2008
Ekspreesividad

kalau Otel, macam mana responnya?hahaha..

Ali : Otel dah respons sendiri. Haha! “Mak ayam tersentap!”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: