Viva fever, viva forever…

23 10 2008

Entri ini ditaip, setelah mengharungi 24 jam penuh mendebarkan.

Mengapa? Hari ini adalah giliran saya untuk menjalani viva bagi amali elektronik yang memeningkan. Wheatstone bridge, Zener diode, Common-emitter amplifier, Colspitts Oscillator, litar flip-flop… semuanya sudah berakhir.

Apa itu viva? Takrifan viva ialah an oral examination. Dalam kes saya, saya akan disoal semula, berkenaan eksperimen yang telah saya jalani selama kurang lebih 12 minggu. Susah tau! Ini bukan eksperimen recipe book sekolah menengah!

Alhamdulillah, mungkin ini hikmah kekalahan di debat FOMCA tempoh hari. Before menjalani viva, sangat cuak! Well, thanks kepada kanak-kanak yang sudi menenami dan melayan kecuakan aku di dalam lab; Ily dan Fatin, serta thanks kepada kanak-kanak yang menemani dari jauh; seorang di Melaka, seorang di Perak.

Soalan viva? Berjaya ditamatkan dengan sempurna, gelak ketawa. Thanks Dr Zainol, Dr Zamri dan Dr Zarina sebab menjadikan suasana viva tidak tense, siap berborak kaedah pengajaran fizik berkesan buat pelajar sekolah lagi!

Thanks sekali lagi, khusus buat Maisarah Razali, atas tips-tips berguna dan mengubati kecuakan itu. Juga buat yang lain. Doakan saya tamat sem ini!


Tindakan

Information

7 responses

23 10 2008
eddy

huhuhu.. siapakah kanak2 di perak itu..
yang ensem kan? hahahaha….
btw, tahniah la k..

tp, tetap ada peranan MAISARAH kan?
nak menafikan lagi ke?

Ali : No komen…

23 10 2008
xmamatx

typo error. maksud aku, perodua viva ke?

Ali : Menunggu housemate ko merangkap ex-roomate aku beli kereta…

23 10 2008
xmamatx

huh? dia x nak beli kereta buatan m’sia.- statement bleh bt housemate aku menyaman aku.

Ali : Ada orang dari Kalimantan,tulis comment dalam blog ini, “Saya senang pakai Proton, enak dan lincah”

23 10 2008
mysarah

“cuak lebih”..teringt ayat afiq budak nakal SMAPK tu…rindu lak kat dieorang..huhu…
btw, congrats!!…kan sy dh kate, skandal sy kat lab tu baik….ngorat je die…sure die bg A punye….( geli sy ms taip ni…xleh bayang si “Z” tu..yurkssss…)

Ali : Ada 3 Z di situ. Yang mana satu ya?!

23 10 2008
mysarah

ali gedikssss….pilih Z yg x kawin dan “LELAKI” ek…I ori ok..haha…

29 10 2008
vien88

ily dgn fatin je ke?? aku halimunan ke!?!? T__T

Ali : Jangan la sedih….

31 10 2008
ily

kalu kitaorg kanak2 then Brok orang tua lah yek??
kakakaka

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: