Fakta Menarik

26 10 2008

1. Petir/kilat kebiasaannya mempunyai kelebaran 5 hingga 10 sentimeter dan panjangnya menjangkau 3 kilometer.

2. Setiap unit dalam skala Richter adalah lebih kurang berkadaran 32 kali ganda. Maknanya, 6 pada skala richter adalah 32 kali ganda lebih kuar berbanding 5 pada skala richter.

3. Jika secara tiba-tiba matahari berhenti bersinar, manusia di bumi hanya boleh mengetahuinya 8 minit kemudian. Ini adalah kerana, cahaya matahari memerlukan 8 minit untuk tiba ke bumi.

4. Air terjun tertinggi di dunia ialah Angel Falls di Venezuela. Tingginya? 980 meter, dua kali ganda menara berkembar Petronas. (ketinggian menara Petronas = 451 meter)

5. Had laju yang pertama dikuatkuasakan adalah 20 batu sejam (32km/j) di London pada 1903.

6. Mata burung unta adalah lebih besar daripada otaknya.

7. Seekor siput boleh kekal hidup selama 3 tahun tanpa makanan.

8. Seekor tikus boleh hidup lebih lama tanpa air, berbanding seekor unta.

9. Tujuh keajaiban dunia zaman purba ialah Piramid Giza, Taman Tergantung Babylon, Patung Zeus di Olympia, Colossus of Rhodes, Kuil Artemis di Ephesus, Mausoleum di Halicarnassus dan Rumah Api Alexandria.

10. Dan ramai tidak tahu, yang hanya satu sahaja masih kekal hingga sekarang, iaitu piramid Giza.

11. Organ terbesar pada badan manusia ialah kulit.

12. Bintang terdekat selepas matahari ialah Alpha Centauri, pada jarak 4.3 tahun cahaya, lebih kurang 40 000 000 000 000 kilometer.

yang paling penting…

13. Satu fakta yang sebenarnya ‘auta’. Semua orang sangka Tembok Besar China boleh dilihat dari Bulan. Hakikatnya, ia tidak dapat dilihat dari Bulan. Tembok ini hanyalah berkelebaran 9 meter, dan mempunyai warna yang hampir sama dengan warna tanah. Untuk membolehkan sesuatu objek itu dilihat dari Bulan dengan mata, ia haruslah mempunyai diameter 110 kilometer. Maka, tembok besar China tidak dapat dilihat dengan mata kasar dari bulan. Melihat tembok besar China dari bulan adalah ibarat melihat rambut manusia pada jarak 3 kilometer.

Kalaulah tembok besar China boleh dilihat, maka lebuhraya PLUS juga boleh dilihat dari bulan, kerana lebarnya lebih daripada 9 meter!


Tindakan

Information

5 responses

27 10 2008
rafiq

tenkiu for this such info…huhu…
(tibe2 jadi pengunjung tegar plak ni…)

Ali : Welcome… (bukan kena bayar pun!)

27 10 2008
hilman

oh.. yang terakhir tu selalu dengar versi yang salahnye. baru jak tau yg benda tu tak dapat dilihat dari bulan..

thanks for sharing! =)

Ali : Welcome. Bila student engineering nak share fakta pula?

27 10 2008
mat4nira

Hehehe…tq bro…

27 10 2008
gerektua

fakta-fakta yang menarik…

28 10 2008
hilman

engineering facts ehh? sayangnya, saya sering jadikan blog as a medium yg tak relate sgt dgn akademik sy.

you know, just to broaden my skills and knowledge, so tht I did not stay stuck in engineering.

tp, cadangan tu baik juga, kongsi ilmu pengetahuan. saya akan pertimbangkan. =)

Ali : Penat baca blog politik sebenarnya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: