Evolusi

6 11 2008

Saya pernah membaca buku karangan Harun Yahya, mengenai kejatuhan teori evolusi. Bahkan, Prof Madya Datuk Dr Azraei sendiri pernah berkata dalam kuliahnya betapa teori evolusi tidak boleh diterima, namun evolusi manusia adalah tepat.

Apa bezanya?

Teori evolusi oleh Charles Darwin mengatakan bagaimana semua organisma datang dari leluhur yang sama. Asal kehidupan daripada tindakan spontan kimia, yang menghasilkan sistem organisma seperti bakteria, kemudian berkembang sehingga ke hari ini. Teori yang pelik.

Namun, evolusi manusia (sebagaimana yang diceritakan oleh Pak Rae) di dalam kuliahnya adalah berkisar tentang bagaimana manusia mengalami perubahan demi perubahan, kewujudan pelbagai bangsa, mempunyai ciri-ciri fizikal dan budaya yang unik, yang semuanya datang dari leluhur yang sama; Adam dan Hawa.

Kesimpulan mudah : Jangan percaya teori evolusi Charles Darwin.

Seorang pensyarah di Jabatan Fizik Universiti Malaya, Prof Dr Wan Ahmad Tajudin Wan Abdullah adalah antara penulis blog yang berjaya mencuri perhatian saya (dan saudari Maisarah juga). Penulisannya banyak berkisar tentang persoalan-persoalan yang gagal dijawab oleh teori evolusi. Mari kita lihat, beberapa persoalan yang beliau timbulkan :

1. Dari mana kucing belajar mengambus najisnya?

kucing-bertandas

2. Buah rambutan mempunyai rambut. Kalau benar teori evolusi, apakah kepentingan rambut buah rambutan dalam menentukan kemandiriannya?

3. Mamalia yang datang bulan (datang haid) hanyalah manusia. Mengapa?

4. Survival of the fittest adalah tautologi. Tautologi itu merupakan suatu bentuk pengulangan. Survival of the fittest itu merupakan prinsip utama teori evolusi. Maknanya?

Blog seperti ini, barulah cetusan idea namanya? Tetapi, jangan bandingkan saya dengan beliau ya! Beliau ada PhD dari University of London, pada 6 November 1985. Saya belum lahir lagi ketika itu!

Kurikulum pendidikan kita perlu semakan. Perincikan penerangan teori evolusi dan buang fakta yang mengatakan Pluto adalah sebuah planet. Peliknya, PAS acapkali mengecam dasar pendidikan, terutamanya PPSMI, tetapi tidak pula sedar akan perkara ini. Nampak sangat kecamannya atas emosi, bukan atas kajian menyeluruh. Kalau tidak, sudah lama PAS membongkar isu ini, bukan?


Tindakan

Informasi

One response

6 11 2008
mysarah

Prof ni penah dpt anugerah “SAINTIS NEGARA” thn 1995 if xsilap la….
so, “cetusan idea” nye mmg tiada tara nye…tp 1 je rugi utk sy….x penah belajar dgn die mase kat UM..( padahal semua nk elak amik paper die…tkt fail..haha..)
kepada blogger yg lain…try la komen blog Prof ni…hanya orang yg untung je akan die approve…( byk kali sy komen x penah die nk approve kan…haha….)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: