Alma Mater

22 03 2010

Kekuatan ada, idea pun ada, akhirnya ku coret sedikit di dalam blog ini.

Sekarang ini, saya begitu sibuk dengan persediaan majlis anugerah kecemerlangan di tempat saya bertugas. Baguslah! Setelah penat berhempas pulas, kini masa untuk memberikan penghargaan sebagai motivasi untuk yang menerima dan motivasi untuk pelajar lain yang melihat. Atas segala kejayaan dalam aspek akademik/kurikulum, pelajar akan diberi sedikit cenderahati tanda apresiasi.

Anugerah Kurikulum

Dahulu, semasa saya menjalani praktikal, saya juga berkesempatan menjadi sebahagian jawatankuasa majlis penganugerahan. Sebagaimana majlis di tempat saya bertugas sekarang, penganugerahannya juga berkaitan dengan akademik atau kurikulum. Baguslah! Dihimpunkan semua pelajar cemerlang akademik di sebuah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang terkenal di Selangor sebagai apresiasi dan motivasi. Tetamu kehormat, bukan calang-calang. Diundang Timb Menteri Pelajaran ketika itu untuk menyampaikan anugerah. Baguslah!

Hari Anugerah Cemerlang

Tetapi, yang saya banggakan ialah dengan tempat saya bermula; Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah Pekan (SHAH Pekan). Hari Anugerah Cemerlangnya cuma satu, bukannya ada dua (satu untuk akademik, satu untuk ko-kurikulum). Hendak jimatkan duit? Bukan! Sama sekali bukan! Kerana Hari Anugerah Cemerlang di SHAH Pekan adalah kemuncak segala-galanya, diberi hadiah kepada pelajar terbaik akademik, dihargai juga pelajar cemerlang ko-kurikulum, malah dinobatkan pelajar yang cemerlang kedua-duanya. Tetamu kehormat hingga ke tahap Diraja! Meriahnya usah dikata, ibubapa yang datang menangis gembira!

Jujurnya, baik di tempat saya praktikal, mahupun saya bertugas, keadaannya tidak sama. Kerana diasingkan kedua-duanya; kurikulum dan ko-kurikulum.

Mengapa begitu jadinya? Kerana itulah, SHAH Pekan terbaik di hati saya! Alma mater….


Tindakan

Informasi

One response

23 03 2010
aimi

shah pekan sentiasa di hati kan??kan???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: