Kongsi

29 01 2011

Dapat berbual dengan dia. Tentang itu. Terima kasih.

Maka aku terus mendapat suntikan semangat. Teruskan berjaya dalam kerjaya! Dorongan dan semangat rakan-rakan seperti Pn Fazilah, Pn Norfadzleen, Pn Surya (sekadar menyebut beberapa nama) sangat memberi inspirasi. Semuanya berkongsi.

Yup! Orang jawa kata, ‘Sharing is caring’. (Jangan argue dengan saya, memang orang jawa berkata ‘Sharing is caring’ pabila berkata dalam bahasa Inggeris). Untuk menunjukkan yang kita ambil berat, kita sentiasa berkongsi dengan orang itu.

Sebab itulah ibu ajak tengok kartun UP tadi, walaupun hanya 10 minit terawal. Dia seronok benar, berkongsi saat-saat menonton filem yang menyentuh perasaan itu.

Dan saya pun berkongsi fakta dengan ibu, bahawa filem Rapunzel tewas dengan Toy Story 3 dalam Golden Globe Awards baru-baru ini.

Semalam semasa memberi peralatan mengecat, tauke kedai turut berkongsi kegembiraan menyambut Tahun Baru Cina dengan memberikan limau kepada saya. Terima kasih.

Saya juga selalu berkongsi pengalaman dengan pelajar, daripada pengalaman indah menonton teater P.Ramlee The Musical di Istana Budaya, hinggalah ke pengalaman mudah dan kecil seperti menikmati sandwich Subway. (Yang dahulu ada di KOMTAR Johor Bahru).

Kadangkala berkongsi pendapat, tetapi bercanggah. Seperti kata saya yang mengatakan filem Ngangkung itu begitu bodoh, Pn Zanariah berkata pengajarannya begitu halus dan sinis, seperti babak doktor bersama pesakitnya. Saya tidak arif, itulah akibat tidak menonton sehingga ke penghujungnya. Huhu! Namun, percanggahan dan tidak selari ini bukti semua pendapat adalah subjektif pada individu.

Dan mungkin ada pihak menyatakan PhD itu lebih penting daripada gelaran Guru Cemerlang, malah ada juga yang menyatakan yang modul dan paperwork dalam pendidikan itu lebih penting daripada brainstorm kaedah penyampaian terbaik dalam P&P.

Yang penting kita berkongsi. Bagi menunjukkan prihatinnya kita pada orang lain. Bukannya berkongsi, bagi menunjukkan betapa indahnya kehidupan kita, agar dicontohi oleh orang lain. Jujurnya, saya tidak pernah lagi menyuruh anak murid saya menjadi pendebat seperti saya. Cukuplah dengan berusaha dalam bidang yang diimpikan dan dicita, itu sahaja.

Kongsilah. To get the full value of joy, you must have somebody to divide it with. Tapi jangan syok sendiri dalam berkongsi ya! Kelak mengundang nista. Dan derita.

Dulu selalu berkongsi ketawa tentang Panggilan Hangit bersama pelajar 4SN2 2009. Huhu!


Tindakan

Information

2 responses

30 01 2011
akak ali

we have to share so that tak melempiaskan stress kepada org sekitar ye..pengajaran yang saya belajar hari ini..after a long discussion with my housemate in car..

Ali : Discuss pasal apa tu? Tadi I beli DVD Toy Story 3, ibu kata die lom tgk lagi…

31 01 2011
yanml

bagi orang yang tak pandai berkongsi….amat susah kan?!….

Ali : Huhu… kepingin nak berkongsi sama kamu… bila boleh?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: