FB Guru

22 11 2011

Afifah berkata pada saya, “sudut kehidupan bnyk mende lahh sir, petik satu …”.

Benar! Banyak benda boleh diceritakan di blog kembali tidak aktif sejak pensel warna saya bersepah-sepah dulu. Tetapi, menyusun kata-kata untuk memastikan naratif tidak membosankan, itu yang sukar!

Bukan sekadar untuk memastikan entri tidak membosankan, malahan yang paling penting, jangan mengguris hati dan perasaan mana-mana pihak. Itu sangat penting.

Facebook

Saya tidak nafikan, memang saya pengguna tegar Facebook (FB). Sebagai guru, saya boleh manfaatkannya ataupun sebaliknya. Ada sesetengah negara telah memperkenalkan undang-undang bahawa guru tidak boleh menambah muridnya sebagai rakan di mana-mana jaringan sosial. Tujuannya menjaga batas dan professional antara guru dan pelajar. Di Malaysia, tiada undang-undang seperti itu yang dikuatkuasakan. Baguslah, ada baiknya.

Benar juga jika ada rakan-rakan dan anak murid saya yang menyatakan bahawa Cikgu Ali Asyraf amat selalu online di FB. Benar! Tetapi saya tidak pernah online semasa mesyuarat seperti yang pernah rakan-rakan saya buat, hatta menanda kertas soalan di dalam mesyuarat pun saya tidak pernah buat. Paling penting dalam menggunakan FB ini kini ialah memastikan diri sendiri tidak menyakiti hati orang lain, kelak FB akan jadi medan yang merosakkan.

Guru di FB

Sebagai guru, FB bukanlah medium terbaik luahan emosi kekecewaan terhadap pelbagai perkara, terutamanya pelajar sendiri. Saya sendiri pernah lakukan perkara sedemikian, tetapi saya sendiri yang dibenci pelajar sendiri. Belajar dari kesilapan, saya cuba elakkan perkara sedemikian di FB.

Buat guru-guru yang semakin hebat menulis sedemikian di FB, henti-hentikanlah. Tulis yang baik-baik sahaja di FB itu.

Ada juga group tertentu untuk guru di FB. Sehingga entri ini ditulis, kurang lebih 5600 orang sudah mengikuti kumpulan ini. Jujurnya, adakalah saya menjadi bosan dengan group ini. Pendamkan sahaja.

Saya minta maaf andai FB saya mengguris hati sesiapa, terutamanya pelajar-pelajar saya.

Saya tahu, saya tidak sempurna, malah jauh sekali untuk mencapai tahap itu. Namun saya rayu pada rakan-rakan, sudah-sudahlah.

Mengapa FB guru-guru lama saya di SHAH Pekan sangat menarik untuk diikuti. Malahan lebih banyak memberi motivasi kepada saya, bukankah begitu Cikgu Haslina Yusoff?


Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: