Otak digerudi…

24 10 2008

Tempoh hari, saya ada berikan satu soalan, ramai juga yang cuba untuk jawab.

Ada seekor beruang. Beruang ini berjalan satu kilometer ke arah selatan, kemudian satu kilometer ke arah barat, diikuti satu kilometer ke arah utara. Akhirnya, beruang ini kembali ke titik asal tempat ia mula berjalan.

Soalannya : Apakah warna beruang itu?

Antara jawapan yang saya terima termasuklah :

mysarah : tak ade warna…

kudozu : warna coklat

Eddy : sah2 lah putih

arbaktun : putih kan?

farahana : apakata kalau ko bagi je jawapan?

ghazly : hitam

masy2k a.k.a ayah : siapa jawab betul dialah beruang berkenaan sebab itu kurang yang cuba memberi jawapan

budak epal : pink!!!!

mamat : jawapan aku putih. sebab ape? sebab beruang kutub berwarna putih. sebab ape? sebab ape ek? er.. sebab, even die berjalan 1 km ke selatan, 1 km ke barat, 1 km ke utara ke, x kisah la, sebab beruang tu ade kat kutub. er.. boleh terima x?

Jawapannya, putih! Mengapa? Begini ceritanya…

Satu-satunya tempat yang seekor beruang boleh berjalan ke arah selatan, barat dan utara dan kembali ke titik yang sama adalah kutub utara. Dan beruang yang ada di kutub utara hanyalah beruang kutub yang berwarna putih.

Sebenarnya, tidak kisahlah beruang tersebut bergerak 1km atau 5km atau 100km sekalipun ke arah barat — beruang tersebut sebenarnya bergerak pada jarak yang tetap dari kutub utara.

Namun, ada satu lagi tempat yang jika berjalan ke selatan, barat dan utara, boleh kembali ke titik asal selain di kutub utara, iaitu di kutub selatan, tetapi kaedahnya berbeza sedikit. Yang penting, di kutub selatan a.k.a Antartika, tiada beruang ya! Yang ada hanyalah penguin….


Tindakan

Information

7 responses

24 10 2008
Maisarah

i got the answer in english version…time kasih krn translate kan…kalau tak, tak faham sgt pun…haha…^_^

24 10 2008
x mamat x

yey yeahh!!! betul jawapan aku!!

24 10 2008
kudozu

er..ta paham.(~.~)
hahaxD

Ali : Nak cikgu fizik terangkan ke?

25 10 2008
x mamat x

kudozu, banyak menghirup semut kot. hukhuk

25 10 2008
kudozu

pe kaitan hirup semut dgn warna beruang?

28 10 2008
xmamatx

hukhuk, sebab semut kecik, beruang besar. huh??!!

24 01 2009
Iqa

Boink jap dgn jawapan budak epal.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




%d bloggers like this: