Mahasiswa Bersama Rakyat

18 02 2008

Ya! Itulah die slogan yang dilaung-laungkan oleh Parti Mahasiswa Negara (PMN). Saya terbaca satu artikel di harakahdaily.net berkenaan keizinan Tok Pa kepada PMN untuk bertanding.

KUALA LUMPUR, 18 Feb (Hrkh) – Parti Mahasiswa Negara (PMN) merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada bekas Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Mustapa Mohamed atas kenyataan membenarkan mereka bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

PMN menerusi satu kenyataan akhbarnya yang dihantar kepada Harakahdaily menggambarkan pendirian yang diambil KPT sebagai suatu petanda yang positif kepada perjuangan mahasiswa.

“Ia merupakan petanda baik kepada mahasiswa bahawa Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) bukan lagi menjadi penghalang utama kepada mahasiswa untuk terlibat sama dalam mencorakkan masa depan negara.

“Kami amat menghormati undang-undang, kerana kemunculan kami dalam pilihan raya kali ini adalah salah satu usaha yang mengikut lunas dan prosedur,” ujar Presiden PMN, Azlan Zainal dalam kenyataan itu.

PMN juga katanya, merasakan AUKU perlu dikaji semula bagi membolehkan pemansuhan kepada beberapa fasal yang mengekang keterlibatan pelajar dengan politik.

“Mana mungkin dapat melahirkan generasi warga negara yang baik jika mereka tidak didedahkan secara menyeluruh dengan pendidikan politik yang akhirnya boleh menimbulkan kesedaran dan bijak memilih pemimpin mereka sendiri,” katanya.

Ujar Azlan lagi, adalah tidak wajar mengenakan tindakan kepada mahasiswa yang prihatin dan peka ini dek kerana keterlibatan mereka secara langsung dalam kancah politik negara kerana ia adalah salah satu proses pembelajaran yang unik dan mematangkan mahasiswa selain membolehkan mahasiswa menunaikan amanah sebagai warga negara yang mewakili suara generasi muda Malaysia.

Pada pilihan raya ke-12 ini, Parlimen Kepala Batas, Parlimen Jeli dan Parlimen Semberong menjadi kawasan sasaran menandakan sikap optimis Parti Mahasiswa Negara (PMN) untuk terlibat secara langsung sebagai representasi Malaysia.

Dengan slogan “Mahasiswa Bersama Rakyat,” generasi baru menuju ke arah Malaysia baru PMN menyatakan hasratnya yang bertujuan untuk memastikan dan mengangkat suara mahasiswa ke Parlimen Malaysia bagi membela hak rakyat dan membawa hasrat generasi muda secara terus kepada mantan pemimpin utama negara ini terutamanya pemimpin yang bertanggungjawab terus terhadap mahasiswa dan pelajar.

Dalam pada itu, PMN turut mencadangkan agar Menteri Pengajian Tinggi dan Menteri Pelajaran mempunyai sekurang-kurangnya status bertaraf Professor, Professor Madya atau mempunyai PhD sebagai latar belakang pendidikan yang membolehkannya disegani dan dicontohi oleh para pelajar sebagai teladan yang baik.

Semalam, dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily, PMN telah menyatakan untuk bertanding di Parlimen Kepala Batas bagi menentang Presiden Umno, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi secara satu lawan satu.Begitupun, permintaan mereka untuk mencapai tujuan itu masih belum diberikan jawapan oleh pihak pembangkang yang masih belum menamakan calon di kawasan itu.

Saya sebenarnya masih tidak faham dengan perjuangan mereka. Politik di Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen. Sekadar bertanding 3 kerusi semata-mata (itupun kalau menang), tidak akan cukup untuk membentuk kerajaan. Maka, apakah motif sebenar bertanding? Sekadar menjatuhkan Datuk Seri Abdullah (parlimen Kepala Batas), Dato’ Mustapha Mohd (Jeli) dan Dato’ Hishamuddin (Semberong). Bertanding di parlimen Semberong lebih kelakar, sedangkan PAS pun sukar untuk menang di Johor, apatah lagi PMN yang sekadar mempunyai 2000 penyokong sahaja di seluruh negara. Kalau kesemua 2000 penyokong PMN menjadi pengundi di Semberong sekalipun, belum tentu memperoleh kemenangan.

Azlan Zainal dan PMN

Kemudiannya mengutarakan cadangan supaya Menteri Pengajian Tinggi dan Menteri Pelajaran mempunyai status tinggi dalam pendidikan. Mempunyai PhD umpamanya. Hujahnya? Agar dihormati oleh pelajar dan dijadikan contoh. Persoalannya, dengan berpolitik ditopengkan PMN, adakah ini menunjukkan mereka menghormati pensyarah mereka yang mempunyai PhD? Contohnya, adakah Azlan Zainal (Presiden PMN) menunjukkan rasa hormat kepada pensyarah-pensyarahnya di UM yang rata-rata sudah bergelar Prof? Malahan, Tan Sri Musa Mohamad (bekas naib canselor USM) suatu masa dahulu pernah dilantik menjadi Menteri Pendidikan. Tidak peka akan pekakkan telinga?

Kepada mahasiswa yang boleh mengundi, fikirkan!


Tindakan

Informasi

One response

20 02 2008
Neutral

Mungkin dgn hanya kira2 2000 penyokong dan diberikan 3 kerusi Parlimen, tidak akan dpt membuatkan mereka memerintah.
Tapi, 2000 boleh jadi 20000 dan lebih. all takes time.
mungkin sekarang tak nampak lg, mungkin tak menang pun. tapi bila dah lama dalam dunia politik, dah semakin faham taktik-taktik dan pandai membuat strategi, mereka boleh.

Ali : Semangat 46 yang lebih berpengaruh daripada PMN dan asalnya lebih daripada 2000 pun hilang, apatah lagi PMN? Pilihanraya kampus pun Azlan Zainal tidak mampu memancing undi, apatah lagi golongan kebanyakan di luar sana….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: